34. Jean Pictet Yarışması

05.08.2020

Fakültemiz öğrencileri Begümhan Şimşir, Şifanur Şentürk ve Beyza Karbeyoğulları geçtiğimiz mart ayında bu yıl Denpasar, Endonezya’da düzenlenen 34. Jean Pictet Yarışması’nda üniversitemizi temsil ettiler. Bu sene 30 farklı ülkeden takımın katıldığı yarışma, uluslararası silahlı çatışma hukukunu konu alıyor. 1989 yılından beri düzenlenmekte olan yarışma ismini Cenevre Antlaşmaları’nın hazırlanmasında ve Kızılhaç ve Kızılay Hareketinin Yedi İlkesi’nin oluşturulmasında etkin olan İsviçreli hukukçu Jean Simon Pictet’ten alıyor. Bugüne kadar 4000’den fazla öğrencinin yarıştığı yarışma, insancıl hukuk alanında yalnızca bir yarışma olarak değil, aynı zamanda bir eğitim olarak değerlendiriliyor. Benzer hukuk yarışmalarının aksine kendini mahkeme simülasyonları ile sınırlamayan yarışma “Hukuku kitaplardan çıkarma” (“Taking the Law out of the books”) ilkesiyle, öğrencileri hukuk bilgilerini kullanmalarını gerektirecek çeşitli senaryolarda sınıyor. Yarışmaya katılmaya hak kazanmak için yazılı değerlendirme aşamasını geçen takımımız bir hafta boyunca uluslararası hukuk bilgilerinin yanı sıra müzakere, rol yapma ve ekip çalışması becerilerinden de sınandıkları sekiz farklı görev ve senaryoda yarıştılar.

Yarışmaya hazırlık süresince takımımıza maddi ve manevi desteklerini eksik etmeyen başta Prof. Dr. İzzet Furgaç, Prof. Dr. Zekeriya Kurşat, Prof. Dr. Ömer Ekmekçi, Dr. Nida Malbeleği, Zeynep Kurtoğlu Yenipınar ve S. Ahsen Türkmen olmak üzere tüm hocalarımıza, Sayın Nazan Moroğlu, Sayın Cengiz Yaka ve Sayın Ömeralp Pulatoğlu başta olmak üzere İstanbul Barosu’na, Gün+Partners Hukuk Bürosu’na, Yayla Altufan Konukçu Avukatlık Ortaklığı’na ve Türkoğlu Hukuk Bürosu’na teşekkürlerimizi sunarız.