Sıkça Sorulan Sorular


1. Dersler hangi dilde anlatılmaktadır?

Türk-Alman Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde dersler hem Almanca hem de Türkçe dilinde anlatılmaktadır. Hukuk lisans programındaki derslerin yaklaşık yüzde 30’u Almanca olarak işlenmektedir. Bu dersler Alman akademisyenler tarafından Almanca olarak sunulmaktadır. Türk hukukuna ilişkin olan ve programın yaklaşık yüzde 70’ini oluşturan dersler ise Türkçe olarak ve Türk akademisyenler tarafından anlatılmaktadır.

2. Eğitim almak için Almanca bilmek zorunlu mu?

Kural olarak lisans programına başlamadan önce Yabancı Diller Yüksek Okulu’nda bir yıllık hazırlık eğitimi alarak eğitim için yeterli Almanca dil bilgisi edinilmesi gereklidir. İstisnai olarak aday öğrenciler bu zorunluluktan muaf tutulabilirler. Özellikle Türkiye’de eğitim veren ve birinci yabancı dil olarak Almanca öğretilen Alman okulundan mezun aday öğrenciler, özel bir kontenjan üzerinden üniversiteye girerek bu muafiyeti sağlayabilmektedir.

3. Eğitim ücretli mi?

Türk-Alman Üniversitesi, uluslararası bir anlaşma ile Türk Hukuku’na göre kurulmuş olan bir devlet üniversitesidir. Türkiye’deki liselerden mezun olan öğrenciler için eğitim ücretsizdir. Diğer öğrencilerin ise öğrenim ücreti ödemesi gerekmektedir.

4. Hukuk Fakültesi çifte diploma imkânı sunuyor mu?

Hukuk eğitimlerini Türk-Alman Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde tamamlayan öğrenciler Türkiye’de tanınan hukuk lisans diploması almaktadırlar. Bu diplomanın Almanya’da doğrudan bir geçerliliği yoktur. Hukuk alanında çifte diploma vermek mümkün olmamakla birlikte mantıklı da değildir. Zira hukuk eğitimi her ülkenin nezdinde o ülkeye özel bir konudur. Bu sebeple Almanya’da hukuk alanında çalışmak isteyen öğrencilerin bir Alman üniversitesine başvurarak eğitim sonrası Almanya’da gerçekleştirilen her iki devlet sınavında da başarılı olması gerekir. Fakat belirtmek gerekir ki Fakültemizde eğitim alan öğrenciler bu konuda Türkiye’de eğitim veren diğer hukuk fakültelerinden mezun öğrencilere kıyasla avantajlı olarak mezun olmaktadırlar. Ayrıca fakültemizde verilen Almanca derslerin, Almanya’daki hukuk fakültelerinde eşdeğer olarak görülme ve tanınma olasılığı bulunmaktadır.

5. Öğretim Planı Nasıl?

Türk-Alman Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencileri Türk hukukunun bütün alanlarında başarılı bir hukuk eğitimi alırlar. Ayrıca buna ek olarak seçkin Almanca derslere de katılma imkanına sahip olurlar. Temel eğitimde hukukun temellerinin öğretilmesine ve hukukun çeşitli alanlarına giriş yapılmasına odaklanılmaktadır. Uzmanlık eğitiminde ise öğrenciler çeşitli seçmeli dersler arasından tercihte bulunarak hukukun belirli alanlarında uzmanlaşabilirler. Ayrıca öğrencilere geniş tabanlı bir eğitim sağlamak için disiplinler arası konularda dersler de sunulmaktadır.

6. Öğrencilere Almanya’da kısa süreli eğitim imkânı sunuluyor mu?

Hukuk Fakültesi, Martin Luther Üniversitesi Halle-Wittenberg ile işbirliği yaparak Almanya'da her yıl birkaç hafta süren bir yaz okulu imkânı sunmaktadır. Alman Akademik Değişim Servisi (DAAD) tarafından finanse edilen bu yaz okuluna, ilk yıllarında başarılı olan öğrenciler katılabiliyorlar. Ayrıca Türk-Alman Üniversitesi öğrencileri Erasmus gibi değişim programlarından da yararlanabiliyor. Üniversitemiz, Alman Akademik Değişim Servisi'nin (DAAD) yanı sıra 38 Alman üniversitesinden oluşan Alman Konsorsiyumu (K-TDU) ile yakın işbirliği içinde çalışıyor.

7. 
Hukuk Fakültesi mezunlarını ne gibi kariyer fırsatları bekliyor?

Türk-Alman Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunları Türkiye’de önemli kariyer olanaklarına sahiptir. Hukuk bürolarında, devlet memurluğunda, şirketlerde ya da kamu yönetiminde çalışabilirler. Bir üniversitede akademik kariyer yapmaları ya da hakim/savcı olmaları da mümkündür. Öte yandan Almanya’da geleneksel bir hukuk kariyeri için iki hukuk devlet sınavına girilmesi zorunludur. Bu sınavlara girmek isteyen öğrencilerin, Türk-Alman Üniversitesi’ndeki eğitimi sırasında Alman hukuku derslerine katılarak bu hukuka aşina olması tavsiye edilir.

8. Derslerdeki başarı nasıl değerlendirilmektedir?

Kural olarak her dönem bir ara sınav ve bir final sınavı yapılmaktadır. Bu sınavlara ek olarak öğretim görevlileri tarafından öğrencilerin yazılı ve sözlü olarak sunmaları için ödevler hazırlaması da talep edilebilmektedir. Final notu, ağırlıkları dersten derse farklılık göstermekle birlikte tüm bu değerlendirmelerin bir arada ele alınması ile belirlenir.

9. Kampüste öğrenci yurtları var mı?

Kampüsümüzde kapasitesi sınırlı bir kız öğrenci yurdu bulunmaktadır. Ayrıca ilerleyen dönemde öğrenci yurdu inşa edilmesi planları bulunmaktadır. Ancak toplu ulaşıma yakınlık sayesinde üniversiteye sorunsuz bir şekilde gidip gelmek mümkündür. Alternatif olarak, Beykoz civarında oda veya daire kiralamak da olasılıklar arasındadır.

10. Türk-Alman Üniversitesi’ne toplu ulaşımla nasıl gelebilirim?

Üniversitemiz toplu ulaşım ağına iyi bir şekilde bağlıdır. Aşağıdaki toplu ulaşım seçeneklerini kullanabilirsiniz:
  • Otobüs Hattı 15 TA, Kavacık/Türk-Alman Üniversitesi, bu hat 15 dakika içerisinde doğrudan Kavacık’tan üniversite kampüsüne gelmektedir.
  • Otobüs Hattı 15F, Kadıköy/Beykoz, “Türk-Alman Üniversitesi” durağında inebilirsiniz.
  • Otobüs Hattı 136B, Kavacık-Hekimbaşı/Türk-Alman Üniversitesi, “Türk-Alman Üniversitesi” durağında inebilirsiniz.
  • Otobüs Hattı 136, Alibahadır/Kavacı, “Cevizlibahçe” durağında inmeniz gerekmektedir.
  • Otobüs Hattı 136Z, Alibahadır/Zerzavat-Sultaniye, “Cevizlibahçe” durağında inmeniz gerekmektedir.
  • Otobüs Hattı 15BK, Dereseki/Kadıköy, “Cevizlibahçe” durağında inmeniz gerekmektedir.
  • Otobüs Hattı 15, Üsküdar/Beykoz, “Çifteçınarlar” durağında inmeniz gerekmektedir.
  • Otobüs Hattı 11H, Ümraniye/Ortaçeşme, “Çifteçınarlar” durağında inmeniz gerekmektedir.
  • Otobüs Hattı 121A, Mecidiyeköy/Beykoz, “Çifteçınarlar” durağında inmeniz gerekmektedir.
  • Yeniköy-Beykoz deniz motorları ya da Kadıköy-Beykoz/Üsküdar-Beykoz Dolmuş hatları ile geldiğinizde Beykoz’da inmeniz gerekmektedir.
  • Beykoz merkezden taksi kullanarak da üniversiteye ulaşabilirsiniz.
“Cevizlibahçe” durağı üniversiteye yaklaşık 350 metre mesafede, “Çifteçınarlar” durağı ise üniversiteye yaklaşık 650 metre mesafede bulunmaktadır. Beykoz merkezden üniversitenin uzaklığı ise yaklaşık 2 kilometredir. Detaylı bilgilere bu sayfa üzerinden ulaşabilirsiniz.