VI. Türk-Alman Üniversitesi Hayvan Refahı Ödülleri
24.12.2024
VI. Türk-Alman Üniversitesi Hayvan Refahı Ödülleri Töreni 24 Aralık’ta gerçekleştirildi. Düzenlenen törende Türkiye’de hayvan refahı alanında örnek teşkil eden firmalar ödüllendirildi.
Hayvan refahı, etik bir yükümlülük ve sürdürülebilirliğin bir gereği olarak dünyada ve ülkemizde git gide ön plana çıkıyor. Günümüzde tüketicilerin hayvan haklarına daha duyarlı hale gelmesiyle pek çok firma, tedarik zincirlerindeki hayvanların refahını artırmak için adımlar atmaya başladı. Hayvanların kötü şartlarda yetiştirilmesinin kamu sağlığı açısından yarattığı riskler de firmaları standartlarını yükseltmeye yöneltti. Türk-Alman Üniversitesi, 2018 yılından itibaren dünyada ve ülkemizde hayvan refahı alanında yaşanan gelişmeleri bu ürünleri kullanan firmalara sunarak, olası reformların gerçekleştirilmesi için önerilerde bulunuyor ve her yıl sonunda bu alanda ilerleme kaydeden markaları onore etmek için ödüller takdim ediyor.
Bu yıl altıncısı düzenlenen ödül töreninde “İyi Yumurta” ve “İyi Balık” kategorilerinde sekiz marka ödüle layık görüldü.
İyi Yumurta Ödülü, tedarik zincirlerindeki yumurtaların tamamını kafessiz sistemlerden tedarik edeceğini taahhüt eden firmalara verilmektedir. Kafes sistemi, yumurtası için yetiştirilen tavuklara neredeyse hiçbir doğal hareket alanı tanımaz ve endüstriyel hayvancılıkta hayvanlara en çok eziyet çektiren sistemdir. Kafessiz sistemler hayvanlara en azından kümes içinde serbestçe hareket etme, toprağa ayak basma, kum banyosu yapabilme, tüneklerde dinlenebilme, folluklarda yumurtlayabilme imkânları sağlamaktadır. İyi Balık Ödülü ise tedarik zincirlerindeki kültür balıklarının uluslararası geçerliliği olan sürdürülebilirlik sertifikalara sahip üreticilerden alınacağını ve hasat sırasında refahlarını gözeten ekipman kullanmayı taahhüt eden firmalara verilmektedir.
Sofra / Compass Group, Tchibo, Sofitel, Club Med, The House Cafe, NG Hotels İyi Yumurta kategorisinde; NG Hotels, Divan ve Abalı Fish de İyi Balık kategorisinde ödül aldı. The House Cafe ve Sofitel, mevcut yumurta tedarik zincirlerinin %100 kafessiz olduğunu kamuoyuna taahhüt etti. Sofra / Compass Group, Tchibo, NG Hotels, 2025 yılı itibarıyla kullandığı yumurtaların %100 kafessiz olacağını taahhüt etti. Club Med ise en geç 2027 yılı itibarıyla servis edeceği yumurtaların %100 kafessiz olacağını taahhüt etti.
Kafessiz yumurta kullanacağını taahhüt etmenin yanı sıra, kültür balıklarını hayvan refahı standartlarına uygun şekilde yetiştireceklerini taahhüt eden NG Hotels İyi Yumurta Ödülü ile birlikte İyi Balık kategorisinde de ödüle layık görüldü. Divan Grubu da geçen senelerde aldığı İyi Yumurta Ödülüne ek olarak bu sene balık refahı politikalarından ötürü İyi Balık Ödülünü aldı. Türkiye’nin en önemli balık yetiştiricilerinden Abalı Fish sektöründeki ilk balık refahı taahhüdü vermesinden ötürü İyi Balık Ödülüne hak kazanan ilk üretici oldu.
Bu ödüllerle birlikte 2018’den beri ödül alan toplam marka sayısı otuzu aşmış oldu. Ödül kazanan tüm firmaları hayvanlar için yaptıkları bu özverili ve etkili çalışmalar için tebrik ediyoruz.
Hayvan refahı, etik bir yükümlülük ve sürdürülebilirliğin bir gereği olarak dünyada ve ülkemizde git gide ön plana çıkıyor. Günümüzde tüketicilerin hayvan haklarına daha duyarlı hale gelmesiyle pek çok firma, tedarik zincirlerindeki hayvanların refahını artırmak için adımlar atmaya başladı. Hayvanların kötü şartlarda yetiştirilmesinin kamu sağlığı açısından yarattığı riskler de firmaları standartlarını yükseltmeye yöneltti. Türk-Alman Üniversitesi, 2018 yılından itibaren dünyada ve ülkemizde hayvan refahı alanında yaşanan gelişmeleri bu ürünleri kullanan firmalara sunarak, olası reformların gerçekleştirilmesi için önerilerde bulunuyor ve her yıl sonunda bu alanda ilerleme kaydeden markaları onore etmek için ödüller takdim ediyor.
Bu yıl altıncısı düzenlenen ödül töreninde “İyi Yumurta” ve “İyi Balık” kategorilerinde sekiz marka ödüle layık görüldü.
İyi Yumurta Ödülü, tedarik zincirlerindeki yumurtaların tamamını kafessiz sistemlerden tedarik edeceğini taahhüt eden firmalara verilmektedir. Kafes sistemi, yumurtası için yetiştirilen tavuklara neredeyse hiçbir doğal hareket alanı tanımaz ve endüstriyel hayvancılıkta hayvanlara en çok eziyet çektiren sistemdir. Kafessiz sistemler hayvanlara en azından kümes içinde serbestçe hareket etme, toprağa ayak basma, kum banyosu yapabilme, tüneklerde dinlenebilme, folluklarda yumurtlayabilme imkânları sağlamaktadır. İyi Balık Ödülü ise tedarik zincirlerindeki kültür balıklarının uluslararası geçerliliği olan sürdürülebilirlik sertifikalara sahip üreticilerden alınacağını ve hasat sırasında refahlarını gözeten ekipman kullanmayı taahhüt eden firmalara verilmektedir.
Sofra / Compass Group, Tchibo, Sofitel, Club Med, The House Cafe, NG Hotels İyi Yumurta kategorisinde; NG Hotels, Divan ve Abalı Fish de İyi Balık kategorisinde ödül aldı. The House Cafe ve Sofitel, mevcut yumurta tedarik zincirlerinin %100 kafessiz olduğunu kamuoyuna taahhüt etti. Sofra / Compass Group, Tchibo, NG Hotels, 2025 yılı itibarıyla kullandığı yumurtaların %100 kafessiz olacağını taahhüt etti. Club Med ise en geç 2027 yılı itibarıyla servis edeceği yumurtaların %100 kafessiz olacağını taahhüt etti.
Kafessiz yumurta kullanacağını taahhüt etmenin yanı sıra, kültür balıklarını hayvan refahı standartlarına uygun şekilde yetiştireceklerini taahhüt eden NG Hotels İyi Yumurta Ödülü ile birlikte İyi Balık kategorisinde de ödüle layık görüldü. Divan Grubu da geçen senelerde aldığı İyi Yumurta Ödülüne ek olarak bu sene balık refahı politikalarından ötürü İyi Balık Ödülünü aldı. Türkiye’nin en önemli balık yetiştiricilerinden Abalı Fish sektöründeki ilk balık refahı taahhüdü vermesinden ötürü İyi Balık Ödülüne hak kazanan ilk üretici oldu.
Bu ödüllerle birlikte 2018’den beri ödül alan toplam marka sayısı otuzu aşmış oldu. Ödül kazanan tüm firmaları hayvanlar için yaptıkları bu özverili ve etkili çalışmalar için tebrik ediyoruz.